Pila na manipulátor.

Minulý rok jsem dostali od zákazníka za  úkol  dodat stroj , který by mu pomohl vyřešit v krátké době údržbu souvratí od rozrůstající se zeleně.  Se stromy, které zasahují do polí jsou často spojené potíže při přidělování dotací na plochu  ,kdy úřady z leteckých snímků zmenšují obdělávanou plochu a dotace krátí. Druhým problémem je častá investice do náhradních dílů na sklízecích mlátičkách , traktorech či postřikovačích . Snaha obsluh je vždy obdělat pole řádně do kraje pozemku , což mnohdy způsobí poškození světel , zrcátek ,majáků atd. 

     Řešení jsme našli u společnosti Quivogne , která ve spojení s firmou Spearhead vyrábí pily, které je možné montovat na teleskopický manipulátor či čelní traktorový nakladač.  V našem případě se jednalo o montáž pro čelní nakladač JCB.  Pohon pil je realizován pomocí hydromotoru, což je důležité a i limitující při objednávání na daný typ stroje. Je zapotřebí dostatečný průtok oleje , který zajistí dostatečné roztočení pilových kotoučů. Bohužel manipulátor JCB byl ve výkonu čerpadla na hraně. Vždy když obsluha mění výšku výložníku , dojde k poklesu otáček pil . Proto do řezu musí být rameno již nastaveno . Pak vše funguje bez problému.

    Kromě výškového nastavení , lze pily nastavit i úhlově. To byl další problém s kterým si servisní technici museli poradit. Manipulátor disponoval pouze jedním externím hydraulickým okruhem na výložníku. Ten byl použit již pro pohon pil. Pomocí elektrohydraulického rozvaděče a hydraulického okruhu pro zajišťování pracovního nářadí jsme získali další hydraulický okruh pro úhlové nastavení.  Dalším krokem bylo samotné nastavení stroje. U teleskopických nakladačů je zapotřebí přesunout žací hlavu na levou stranu, protože teleskopický výložník brání obsluze ve výhledu. U montáže na čelní nakladač traktoru většinou problémy s výkonem hydraulického čerpadla či s výhledem nejsou . Je zde ale menší výškový dosah ,který je zase u manipulátoru výborný.  Na přiložených obrázcích můžete vidět řezání opravdu vzrostlých stromů.

     Jsme rádi, že se montáž povedla zrealizovat bez nutnosti připevňování dodatečných hadic či  kabelů na výložníku a vše je připevněno v přední části nakladače a spolu s adaptérem odpojitelné.

Děkujeme za nákup právě u nás

Tým HK Agro


Přejít nahoru