Žně 2021

Žně 2021

V letošním roce  předala naše společnost opět novou sklizňovou techniku a až nyní , téměř po žních uvádíme první příspěvek.

      Chtěli jsme především nejprve sami vyzkoušet , co nové modely sklízecích mlátiček John Deere dokážou a spíše zpětně zjistit , jaký přínos nové výbavy pro uživatele mají.  Mezi stroje, které naše společnost předala , patří sklízecí mlátička řady T a sklízecí mlátička řady S . Oba stroje byly dodávány s žacími lištami 9,15 m v provedení s aktivním pásem . Jedná se o typové označení  PremiumFlow II, které pro značku John Deere řadu let zhotovuje společnost Zürn.  Letošní mokrý rok a převážně ležaté porosty jednoznačně ukázali , že pokud máte nějaký aktivní prvek na žacím válu , který pomáhá vstupu materiálu do sklízecí mlátičky, máte o mnoho méně starostí s reverzováním a plynulým tokem materiálu. Zároveň mnohdy dlouhá sláma je rychleji vtahována do šikmé komory sklízecí mlátičky a je tedy možné plně využít hltnost kombajnu.  Kdo pochyboval , že T-čko nezvládne v desetitunové pšenici jezdit s lištou 9 metrů , byl na omylu. S ohledem na udržení minimálních ztrát jezdila sklízecí mlátička rychlostí 4 až 4,5 km/hod.  Motor i stroj by zvládl rychlejší sklizeň , ale obsluha především dbala důraz na ztráty a čistotu a nikam mašinu nehnala.  Čistota T-čka byla vynikající a rozdrcení posklizňových zbytků také. Model T670 , je navíc osazen systémem vyrovnávání HILLMASTER II, který automaticky vyrovnává celý stroj ve svahu.  Samostatný kompresor pro čištění mlátičky , lednička či LED pracovní osvětlení  nemohlo chybět. Navigace či přesné mapování pozemků v aplikaci Myjohndeere  ještě dopomáhá preciznímu zpracování veškerých údajů o sklizni.

     Námi dodávaný druhý model S780 je navíc vybaven systémem automatického nastavení sklízecí mlátičky, kde pomocí kamerového systému stroj sám vyhodnocuje kvalitu zrna v zásobníku , výši ztrát  a díky tomu přizpůsobuje celkové nastavení jednotlivých částí (síta, ventilátor , ot. bubnu , mezera mezi košem a bubnem atd). Tento systém funguje perfektně u sklizně řepky či pšenice a kdo si myslí , že S-ko nečistí dobře , plete se. Systém automatického nastavení kombajnu mění podmínky sklizně celý den a obsluha vidí na displeji  , jak se jednotlivá nastavení strojů mění  s měnící se vlhkostí či změnou teploty.  Co bylo ještě nové,  tak volba pneumatik . V zahraničí je známo , že legislativa nedovoluje použít na sklízecích mlátičkách široké pneumatiky. Používají se tedy úzké provedení pneumatik s velkým průměrem ,kde se styčná plocha a utužení rozkládá né příčně ,ale podélně. Letošní rok ukázal , že ani úzká guma není problém v mokrém poli a zvláště u Prahy , kde rostou v křižovatkách obrubníky a ostrůvky jako houby po dešti , není těžké s takovým velkých strojem přejet.

       Věříme , že příští žně budou zase trochu normálnější , a že stroje nebudou jezdit jen v polehlém porostu a plně se ukáže jejich denní výkonnost , která letos byla ovlivněna právě složitými sklizňovými podmínkami a počasím . Nakonec , měli jste to všichni

Děkujeme za nákup právě u nás

Tým HK Agro

Přejít nahoru